radio buen camino

dinsdag, 18u-20u en zondag, 13u-15u

presentatie: Gunnar Walgraeve
medewerkers: Esmine Ferguson

Tijdens het najaar van 2011 trok ik te voet naar Santiago de Compostela. Tijdens die tocht van 800km verzorgde ik Radio Buen Camino. Buen Camino betekent letterlijk “een goede weg” en dat is iets die iedereen tijdens een camino aan elkaar wenst. Na iedere etappe vertelde ik iets over de tocht en op bepaalde momenten werd er een praatje gemaakt met andere pelgrims. Al stappend was er overdag genoeg tijd om na te denken welke muziekje het best zou kunnen passen. Tegelijkertijd werd ook alles gefilmd en dankzij de medewerking van Radiovisie konden ook de beelden van het radioprogramma worden getoond.

De appreciatie van dit project was groot. Dit was voor herhaling vatbaar. Ik consulteerde regelmatig het internationaal forum via  www.caminodesantiago.me waar men onder andere zeer concrete informatie kan vinden over 28 verschillende routes.

Eind juli 2012 trok ik terug naar Spanje om deze keer, samen met mijn vrouw Esmine, de Camino Del Salvador te wandelen. Deze camino, die  een goede 120km lang is, loopt van de grootstad León naar het noorden. Het wandelpad loopt dwars door het Cantabrisch gebergte en komt uit in Oviedo, de hoofdplaats van de provincie Asturië. Het is dan ook één van de moeilijkste camino’s want een plotse regenbui komende van het noorden kan er voor zorgen dat de bergpaden onbewandelbaar en zo goed als onzichtbaar worden.

De Camino Del Salvador is een historische route. Tijdens de Middeleeuwen wanneer de Moren een groot gedeelte van Spanje hadden  bezet, werden vele relikwieën verhuisd naar de kathedraal van Oviedo via deze weg. Er is trouwens een zegswijze die als volgt klinkt : “Quien va a Santiago y no va al Salvador visita al siervo y deja al Señor”. Wie naar Santiago trekt zonder langs het beeld El Salvador (de verlosser) in Oviedo te passeren, eert de knecht - apostel Santiago - en negeert de meester.

Niettegenstaande deze camino vrij kort is in vergelijking met de ondertussen met pelgrims verzadigde Camino Francés, werd het terug een boeiend avontuur. Zo maakte ik een praatje met een Spaanse winkeluitbater in het Nederlands en heb telefonisch een interview afgenomen met José Antonio “Ender”, iemand die op vrijwillige basis continu bezig is om de Camino Del Salvador te onderhouden en zelfs te verbeteren.

De meesten doen deze camino in vier dagen. Wij hebben er zeven dagen over gedaan. Het was voor Esmine haar allereerste tocht waar ze dagelijks een goede afstand te voet zou afleggen. Dat was de hoofdreden waarom we etappes tussen de 15 en 20km hebben uitgestippeld. Er was ook meer tijd om bepaalde zaken van dichterbij te bekijken, zoals een pre-romaans kerkje net buiten Campomanes waar je even de wandelweg moet voor verlaten.

Wie deze camino aflegt, wordt in Oviedo beloond met een certificaat genaamd de Salvadorana. Dit is een gelijkaardig certificaat die in Compostela wordt uitgereikt. Het certificaat kan worden bekomen in de albergue de peregrinos (slaapplaats waar pelgrims kunnen overnachten) te Oviedo. Wat we hebben ontdekt en toen nog niet was geweten op het internationale internetforum is dat recent de kathedraal ook een fraai certificaat uitreikt. Zo beëindigden we de Camino Del Salvador met elk twee verschillende Salvadorana’s onder de arm.

radio buen camino – een avontuurlijke trip